Názvy káv a jejich popis
Ristretto - protéká kávovarem vždy jen 18 vteři a obsah v šálku by mě být přibližně 20 ml.
Espresso- protéká kávovarem 20-30 vteřin při tlaku 9 barů a teplotě 90°C. Obsah espressa v šálku je 25 - 35 ml. Nejedná se tedy o kávu kterou dostaneme ve většině kavárnách a restauracích.
Větší espresso, nebo také prodloužené espresso - tato káva by měla být připravena z espressa které se poté ,,prodlouží,, horkou vodou. (Jestli že káva protéká kávovarem déle než 30 sekund, do kávy se uvolňují škodlivé látky a přez logr kávu přepalujeme.)
Dvojté espresso - připravujeme z dvojté dávky kávy, tedy ze 14 gramů. Káva protéká 20-30 vteřin a má větší objem 50-70 ml.
Caffé macchiato - espresso s trochou mléčné pěny. Vyslovuje se makijáta.
Cappuccino - espresso s našlehaným mlékem. Správně by měla být našlehaná pěna bez bublinek a vysoká 1-2 cm. Na mléčnou pěnu nepatří skořice.